Today.ua

В Україні запрацював центр пошуку російських окупантів, який допоможе повернути наших військовослужбовців

Сьогодні, 10 січня, в Україні розпочав роботу Єдиний державний центр пошуку російських полонених "Хочу найти". Проект розроблено для родичів загарбників, які потрапили в полон, загинули чи зникли безвісти. Стало відомо, чим це вигідно нашій стороні.

Сайт та чат-бот створені для того, щоб близькі рашистів могли отримати дані про їхній статус. Зокрема, їм стане доступна інформація про те, чи є військовослужбовець РФ полоненим або загиблим, чи були його останки виявлені та ідентифіковані.

Представник Головного управління розвідки Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов вважає реалізацію нової ініціативи корисною українській стороні. Це допоможе знайти більше наших воїнів:

"Ми сприяємо посиленню громадського тиску росіян на їхню владу у питаннях проведення обмінів військовополоненими, пошуку, ідентифікації та передачі тіл та залишків з зони бойових дій, що в результаті дозволить повернути в Україну більше наших захисників та захисниць".

У Координаційному штабі давно функціонує ініціатива "Хочу жити" для російських військовослужбовців, котрі хочуть здатися в полон. У період її роботи зареєстрували близько 30 тисяч звернень, 300 із яких були успішними, а ще 1000 залишаються у роботі.

Спікер державного проекту "Хочу жити" Віталій Матвієнко наголосив, що тисячі росіян подають пошукові запити на своїх родичів, які служать в армії.

Проект "Хочу найти" запустив для них спеціальний чат-бот, який оброблятиме запити. Громадяни РФ також зможуть зайти на сайт проекту за допомогою VPN. Це мережі, які використовують для маскування IP-адреси та шифрування даних користувачів.

Раніше у ЗСУ повідомили про хімічну зброю, яку використовують російські окупанти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ