Today.ua

В Україні з'явився новий безкоштовний сервіс для перевірки новобудов

В Україні 54% житлових комплексів мають судові процеси щодо земельних ділянок. Це означає, що їх будують із порушенням чинного законодавства. Перед тим, як купити квартиру, важливо перевірити її. Це можна зробити за допомогою нового безкоштовного сервісу.

Багато забудовників можуть "забути" продовжити оренду землі, на якій зводиться ЖК. Деякі взагалі розпочинають будівельні роботи без дозвільних документів.

Новий безоплатний проєкт Опендатабота дає можливість перевірити новобудову на законність та уберегти себе від проблем при купівлі житла.

"Ми проаналізували всі новобудови України, щоб виявити існуючі проблеми та корупційні ризики", - зазначили організатори.

За словами засновника Опендатабота Олексія Іванкіна, відсутність прав та дозволів на землю чи неправильне використання ділянки у момент, коли новобудову вже будують, це простір для корупції тоді, коли будівлю вводитимуть в експлуатацію, й пізніше, коли туди заселяться мешканці. Річ у тому, що законно розв'язати такі проблеми, коли люди вже вклали гроші практично неможливо.

Основні ризики - саме у землі, тому перше дослідження було зосереджено цих питаннях. Опендатабот проаналізував дані Єдиного державного реєстру судових рішень, Реєстру будівельної діяльності, державного земельного кадастру, публічну інформацію на запити з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно України та Єдиного державного реєстру, а також фінансову звітність.

Дані про всі новобудови України вдалося зібрати у проєкті "Опендатабот. Корупційні ризики новобудов". Завдяки йому можна у режимі реального часу відстежувати ризики та отримувати інформацію для матеріалів суспільству та журналістам зокрема.

Раніше стало відомо, що у Києві різко подешевшала оренда квартир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ