Today.ua

В Україні подешевшали помідори, цибуля та часник: з чим пов'язане падіння цін на овочі

В Україні за останній тиждень знизилися ціни на помідори, цибулю та часник. Аналітики розповіли, яка тенденція зараз простежується на ринку овочів, і чому деякі з них дешевшають.

Падіння цін на помідори, зокрема, пов'язане із помітним скороченням пропозиції цієї продукції з місцевих тепличних комбінатів.

Цими вихідними середні ціни на тепличні томати становили 45-60 грн/кг, що в середньому на 18% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

За словами виробників тепличних помідорів, головною причиною зниження цін стало різке скорочення попиту на цей овоч, а також якість пропонованого томату. Минулого тижня більшість представників тепличних комбінатів повідомили про швидке завершення сезону місцевих тепличних помідорів. Так, у низці стаціонарних комбінатів уже проводять зачистки та пропонують до продажу залишкові партії томатів, якість яких оцінюють як нижчу за середню.

На сьогоднішній день українські тепличні комбінати відвантажують помідори в середньому на 10% дешевше, ніж в аналогічний період 2022 року. Не виключено, що помідори в Україні дешевшатимуть і надалі, щоб не допустити накопичення нереалізованої продукції на складах.

Також в Україні зафіксовано падіння цін на цибулю. Ріпчата цибуля, станом на 13 листопада, продається у супермаркетах у середньому по 12,44 грн за кг. Вартість цього овочів падає вже шостий місяць поспіль. Урожай цибулі цього року дуже хороший, і фермери хочуть його швидше розпродати, щоб узимку витрачати менше ресурсів на його зберігання.

Незначною мірою, але в листопаді подешевшав і часник. На сьогоднішній день у супермаркетах кілограм часнику коштує 135,96 грн, тоді як минулого місяця середній цінник був на рівні 137,96 грн за кг.

Раніше повідомлялося, що в Україні знизилися ціни на низку популярних круп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ