Today.ua

Українцям пояснили, чому з'являються борги за електроенергію у квартирах, де ніхто не проживає

В енергетичній компанії Yasno розповіли, чому деяким споживачам нараховують борги за електроенергію, навіть якщо вони не проживають у своїх квартирах і виїхали, наприклад, за кордон.

Справа в тому, що навіть якщо в будинку ніхто не живе, то передавати показники лічильника з електроенергії потрібно все одно. Якщо оператор не отримуватиме щомісяця дані, то він рахуватиме середньодобове споживання, і тоді споживачі переплачуватимуть, адже не проживаючи у квартирі, у них по факту мінімальне споживання, але не далеко не середнє.

Багато власників житла, отримуючи платіжки з великими сумами до оплати, не розуміють, звідки вони, і зовсім не оплачують їх, думаючи, що такі рахунки виставлені помилково. Однак замість того, щоб ігнорувати оплату і вганяти себе в борги, потрібно почати передавати показники лічильників просто вчасно платити за електроенергію. Якщо ви не проживаєте у квартирі, то рахунок до оплати буде мінімальним.

Якщо у квартирі, наприклад, залишився працювати холодильник, то варто щомісяця до останніх зафіксованих показників додавати 2-5 кіловат та платити за них.

Навіть якщо всі побутові прилади в квартирі відключені, то нульові показники все одно потрібно передавати щомісяця, щоб постачальник бачив, що ви фіксуєте дані вашого лічильника і, як і раніше, не проживаєте в квартирі.

Після повернення додому власникам житла варто сфотографувати дані лічильника або попросити контролера звірити дані. У разі переплати за електроенергію постачальник зробить перерахунок.

Раніше у Міненерго зробили заяву про підвищення тарифу на електроенергію для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ