Today.ua

Українцям почали виплачувати кошти за програмою “Прихисток“: хто отримає компенсації

Українці, які зареєстровані у програмі "Прихисток", почали отримувати свої компенсації за березень. Виплати надходять із затримкою, але у Мінінтеграції заявили, що гроші за надання житла переселенцям отримають усі заявники.

З бюджету спрямовано 75 мільйонів гривень для 29 тисяч власників житла у Донецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій, Херсонській, Чернівецькій, Чернігівській, Черкаській областях.

Фінансування компенсацій за розміщення переселенців у квітні має розпочатися вже з наступного тижня. 

Як відомо, власники нерухомості в Україні можуть надати тимчасове житло внутрішньо переміщеним особам у межах програми "Прихисток", навіть перебуваючи за кордоном. 

Для цього лише потрібно зареєструватися на сайті "Прихисток" і розмістити оголошення про надання квартири чи будинку для переселенців.

Розмір компенсації власникам житла за проживання в ньому ВПО становить 450 гривень на місяць за розміщення однієї у теплий період року та 900 гривень — під час опалювального сезону.

Для подачі заявки на отримання компенсації особиста присутність не є обов’язковою. Достатньо надіслати лист-повідомлення з копіями підтверджувальних документів на визначену відповідальним виконавчим органом місцевого самоврядування електронну адресу. Для коректного розрахунку компенсації це потрібно зробити не пізніше наступного робочого дня після надання житла ВПО.

З прикладом заяви можна ознайомитися за посиланням. 

Важлива умова участі у програмі "Прихисток" — у власника оселі не має бути заборгованості за комунальні послуги. Також отримати кошти не зможуть ті, хто розмістив у себе родичів, навіть якщо вони отримали статус переселенця. 

Нагадаємо, уряд змінить коло отримувачів компенсації за пошкоджене житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ