Today.ua

Українців попередили про осіннє подорожчання більшості продуктів

В Україні очікується сезонне подорожчання продуктів. Ціни зростуть на більшість асортиментних позицій – від хліба до м'яса.

Про це повідомив радник директора з агропромислового комплексу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Іван Стефанишин.

Які продукти подорожчають восени

Аналітик попередив українців про подорожчання хліба. Це пов'язано із зростанням ціни на борошно на 5-7%. Вказано, що цього року фермери використовували менше добрив та захисту зерна від пошкодження шкідниками. Аграрії відчували брак фінансів на тлі підвищення вартості добрив.

"Хліб найближчим часом зросте в ціні, вже пішла конкуренція за якісне борошно. Далі воно посилюватиметься", - зазначив експерт.

За словами Стефанишина, через брак ресурсів збільшиться вартість м'яса. Птах та свинина вже подорожчали на 10%. Знищено 16 породних ліній у свинарстві, Україна втратила селекційно-племінну роботу, відчувається залежність від імпорту.

Спеціаліст також спрогнозував подорожчання молочних продуктів. Олія може зрости в ціні через підвищення вартості палива. Щодо цукру, у світі вже відчувається дефіцит цього продукту. В Україні вдалося зібрати добрий урожай на збільшених площах, але ціни коригуватимуться відповідно до світових. Також вплине зростання експорту.

Які продукти подешевшали в Україні

У 2023 році вдалося зібрати хороший урожай овочів, тому вони набагато доступніші, ніж були у 2022-му. Цибулю в аналогічний період минулого року продавали по 23 грн/кг, а зараз по 12 грн/кг, морква подешевшала з 16 грн/кг до 7 грн/кг. Ціна на баклажани впала з 59 грн/кг до 20 грн/кг.

"Потроху сезонно ціна зростає, але загалом порівняно з минулим роком овочі будуть дешевшими до перших заморозків", - цитує Івана Стефанишина РБК.

Раніше повідомлялося про стрімке подорожчання в Україні м'яса та сала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ