Today.ua

Українським жінкам можуть відмовити у виїзді за кордон: кого це стосується

Навіть за умов воєнного часу українки не обмежені у виїзді за межі країни. Однак, є категорії жінок, кому це зробити не дозволять.

В умовах воєнного часу згідно із законом на військовозобов'язаних жінок поширюється обмеження на виїзд за кордон. Однак і воно на цей час не діє, оскільки представниці слабкої статі можуть вступати до Збройних Сил лише за добровільною згодою.

Однак в Україні сьогодні діє і колишній звід законів, а в них прописані випадки, у яких жінці можуть не дозволити залишити країну. Перша та очевидна причина – відсутність документів, що підтверджують особу.

Також у виїзді відмовляють громадянкам, які опинилися під адміністративним наглядом поліції або якщо жінку засуджено судом за скоєння злочину, який кримінально карається. Навіть якщо провадження у справі не закінчено, і суд не взяв вас під варту, країну залишити у законний спосіб не вдасться.

В умовах воєнного часу заборонено виїзд за кордон жінкам, які мають доступ до державної таємниці. Ця заборона діятиме як мінімум до кінця війни.

Якщо жінка очолює компанію, яка має борг понад 1 млн гривень із простроченням обов'язкової виплати у 240 днів, то її теж "загорнуть" на кордоні. Адміністративне стягнення також може бути підставою для відмови.

Не забудемо, що неплатниками аліментів бувають не лише чоловіки. Якщо жінка не виконує покладені на неї судом зобов'язання та не виплачує гроші на утримання дитини, її також не випустять із країни.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк напередодні повідомив, що українські чоловіки за кордоном не зможуть дистанційно оформити документи, що засвідчують їхню особу. Їм для отримання паперів доведеться повернутися до рідної країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ