Today.ua

Франція модернізує ракети SCALP та передасть їх Україні

Франція виявила на своїх складах десятки ракет SCALP EG, котрі готова поставити Україні. Однак спочатку їх необхідно модернізувати.

Париж вигадав витончений спосіб поставити в Україну ракети за ціною вчетверо дешевшою за колишні.

Видання RFI повідомляє, що для цього будуть використані списані SCALP і ті ракети, які зберігаються в спеціальних коконах. Так французи зберігають цілком придатні для використання боєприпаси, з яких були видалені деякі деталі, щоб підтримувати в робочому стані інші SCALP.

Тепер обидва ці типи ракет відправлять до майстерень і зберуть із них кілька партій для постачання в Україну. За даними французького видання, йдеться про 40 далекобійних крилатих ракет SCALP.

Оскільки ця програма передбачає отримання нових ракет зі старих, їй було дано назву "Лялечка" - стадія метаморфози гусениці в метелика.

"За словами джерела, близького до справи, це високоефективний економічний підхід, оскільки SCALP, які були в коконах, все одно мали бути "утилізовані", - пише RFI.

Видання повідомляє, що все це дозволить отримати ракети в бойовому стані, але за вартістю вони будуть вчетверо дешевші, ніж SCALP, що тільки-но зійшли з конвеєра.

У будь-якому разі Україні за них платити не доведеться. Постачання здійснюються з французького фонду надання військової допомоги нашій країні. Але на заощаджені гроші Париж зможе закупити або виготовити додаткові озброєння для ЗСУ.

Нагадаємо, ракета SCALP EG – те саме, що і Storm Shadow. Це спільна франко-британська технологія, тільки називаються ракети в арміях двох країн по-різному. Вони летять зі швидкістю понад 1000 км/год і здатні доставити 450 кг вибухівки на відстань 500 кілометрів.

Вперше про постачання цих ракет Україні президент Франції Емманюель Макрон повідомив у липні минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ