Today.ua

Учені фіксують масове просідання поверхні землі у різних регіонах планети: які країни підуть під воду

Цьогорічної весни масштабні повені накрили частину Росії, Китаю та багатьох інших країн. Однак затоплення не обмежиться лише цими регіонами. Під воду може піти ще багато інших територій. У різних регіонах планети вчені фіксують одну й ту саму тривожну тенденцію – просідання поверхні землі.

Причому останнім часом цей процес пришвидшився. Про це йдеться у новому дослідженні, опублікованому в науковому журналі Science.

Найтривожніша ситуація зараз у Китаї. Відповідно до результатів досліджень, 45% великих міст цієї країни опускаються під землю. Причому у них швидкість занурення перевищує 3 мм за рік. А 16% китайських міст занурюються в землю швидше, ніж на 10 мм зарік.

Так, найбільше китайське місто, Шанхай, за останні 100 років опустилося під землю на 3 метри. І, на жаль, сьогодні цей процес не припиняється. Причому це не гіпотеза, а науково підтверджений факт.

Науковці узагальнили дані, що стосуються 82 китайських міст, в кожному з яких проживає понад 2 мільйони людей. У ході досліджень застосовували радіолокаційні імпульси з супутників, що дозволяли виявити зміну відстані між супутником і земною поверхнею. Таким чином вдалося з'ясувати, що ця відстань зростає, а отже поверхня цих міст опускається. Щоб мінімізувати похибку, порівнювали час відбиття сигналу у 2015 і 2022 роках.

Втім, просідання ґрунту фіксують не лише у Піднебесній, а й у багатьох інших регіонах планети. Так, за даними Геологічної служби США (USGS), у Сполучених Штатах така сама проблема загрожує 17 тисячам квадратних миль території у 45 штатах.

Дуже актуальна ця проблема і для Індонезії, яка може повністю піти під воду. А загалом на планеті просідають 6,3 млн квадратних кілометрів поверхні. Якщо врахувати, що загальна площа земної суші становить 149 млн квадратних кілометрів, то вийде, що просіданням охоплено понад 4% земної поверхні, і згодом вони підуть під воду. Причому тенденції до зменшення цього показника немає, а лише до збільшення.

"Просідання ставить під загрозу структурну цілісність будівель і критично важливої інфраструктури та посилює наслідки зміни клімату в плані повеней, особливо в прибережних містах, де воно посилює підвищення рівня моря", - каже професор адаптації до клімату в Університеті Східної Англії Роберт Ніколлс.

Учені висунули гіпотезу щодо причини цього явища

Учені вважають, що основною причиною просідання поверхні планети є спустошення земних надр. У першу чергу, викачування запасів підземних вод. Через це під землею утворюються гігантські порожнини, в які зрештою просідає земна поверхня.

"Наростаюче освоєння земельних і водних ресурсів загрожує загостренням чинних проблем просідання ґрунту і виникненням нових", — констатують дослідники.

Нагадаємо, після надзвичайно спекотного літа у 2024 році на планеті може початись глобальне похолодання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ