Today.ua

У Yasno пояснили, чому українцям нараховують за світло “космічні“ суми

Суми в платіжках за електроенергію залежать безпосередньо від обсягів споживання. Якщо невчасно передавати постачальнику показання свого лічильника, то розрахунки будуть некоректними, і споживачам доведеться переплачувати.

У прес-службі компанії Yasno відповіли на скарги клієнтів на завищені цифри в платіжках.

"Якщо споживач повідомляє показання регулярно і вчасно, обсяг визначається завжди чітко. А ось за відсутності актуальних даних лічильника може бути суттєва похибка", - сказали в компанії.

Розрахунок обсягу споживання електроенергії кожного клієнта оператор системи розподілу проводить щомісяця. При розрахунку від попередніх показань лічильника віднімають поточні - так і виходить кількість використаних кВт годин.

Якщо хтось із споживачів не передає показники лічильника, оператор системи розподілу бере за основу показники, які були зафіксовані минулого місяця, і, виходячи з них, розраховує середньодобове споживання. Навіть якщо у вас у поточному місяці по "нулях", але ви не передали свідчення, то платіжка прийде як за повний місяць.

Щоб враховувалися фактичні показники, потрібно передавати дані лічильників вчасно - протягом двох останніх днів поточного місяця та з 1 по 3 числа нового місяця. Таким чином, споживачі мають цілих 5 днів, щоб заглянути у свій лічильник і передати цифри постачальнику.

Зробити це можна:

Оператори системи розрахунку приймають від споживача дані показників за лічильником електроенергії також у телефонному режимі.

Раніше українцям розповіли, як правильно знімати показники двозонних та тризонних лічильників електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ