Today.ua

У НБУ назвали загальну кількість готівки на руках українців

Національний банк України повідомив, скільки готівки зараз перебуває в обороті. Також регулятор розповів про те, які купюри та монети є найпоширенішими.

Станом на 1 квітня поточного року в готівковому обороті в Україні перебувало трохи більше ніж 780 млрд гривень. Це на 2,1% (16 млрд гривень) більше, ніж на початку 2024 року. Цю цифру можна обумовити як емісією, так і тим, що частину грошей українці забрали зі своїх банківських рахунків.

773,2 млрд гривень в Україні представлені у вигляді банкнот. Цю суму забезпечують 2,7 млрд паперових купюр різного номіналу. У монетах сьогодні – близько 7 млрд гривень. Металевих грошей в країні 14,6 млрд одиниць.

У НБУ зазначили, що на одного українця припадає 66 банкнот та 179 монет.

Найпоширенішою купюрою серед національної валюти є банкнота у 500 грн. Таких купюр в країні 28,3% від загальної кількості паперових грошей. Найпоширенішою монетою залишається 10-копійчана. Попри те, що в магазинах все частіше округляють здачу до 50 копійок, монет номіналом 10 копійок 28,1% від загальної кількості обігу металевих грошей.

У Національному банку України зазначили, що за І квартал поточного року на 10% збільшився обсяг 1000-гривневих купюр та монет номіналом у 10 грн. Раніше заступник голови НБУ Олексій Шабан повідомляв, що українці вважають за краще тримати гроші у готівковому вигляді. Для цього вони відкладають банкноти у 500 та 1000 грн.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що НБУ випустив нову монету у 5 грн. Вона присвячена нашим військовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ