Today.ua

Революційне відкриття у медицині: японські вчені відкрили технологію вирощування нових зубів замість втрачених

Японські вчені зробили революційне відкриття у галузі стоматології. Навіть більше – в усій медицині. Вони відкрили спосіб вирощування нових зубів замість втрачених. Отож, уже в найближчому десятилітті марудні процедури пломбування зубів, а також зубні імпланти можуть залишитися в минулому.

Про це повідомляє ZN,посилаючись на публікацію в Nikkei.

Стартап Toregem Biopharma із Японії наробив переполоху в усьому стоматологічному світі. Усі напрацьовані технології лікування зубів, а також зубного протезування вже у найближчі десятиліття-два можуть виявитись непотрібними. Японські учені розробили процес вирощування нових зубів замість втрачених. Причому першу стадію випробувань, на мишах, ця технологія вже успішно пройшла.

Новітня технологія заснована на застосуванні антитіл, які блокують білок, що пригнічує ріст зубів в людському організмі.

Випробування на мишах виявилось успішним: у гризунів почали формуватися і рости нові зуби. Тепер, як заявляють представники стартапу, із вересня стартує другий етап клінічних випробувань – на людях.

У ньому візьмуть участь 30 здорових чоловіків-добровольців. Якщо і цей етап пройде успішно, тоді приступлять до третього етапу – вирощування зубів у дітей віком від 2 до 7 років, яким діагностовано анодонтію. Анодонтія – це вроджена аномалія, за якої у людей або зовсім мало зубів, або вони повністю відсутні. Цей етап випробування планують розпочати у 2025 році.

Однак на фармацевтичному ринку Toregem Biopharma планує представити свій препарат лише у 2030 році. Уже можна прогнозувати, що це буде один із найуспішніших стартапів сучасності. Адже стоматологічні проблеми стосуються абсолютно всіх людей. Крім того, проблеми із зубами впливають на загальний стан людського організму, і нерідко можуть стати пусковим механізм багатьох інших захворювань.

Нагадаємо, учені виявили рослину, здатну ефективно вбивати ракові пухлини. Вона росте у кожному українському селі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ