Today.ua

Верховна Рада різко підвищила штрафи для ухилянтів: названо нові суми

В Україні значно зростуть штрафи для українців, які порушують правила мобілізації. Відповідний законопроєкт підтримав парламент.

Сьогодні, 9 травня 2024 року, Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроєкт, який викладає статті №210 та 201-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у новій редакції. Він передбачає підвищення штрафів для ухилянтів. Про це повідомив у Мережі народний депутат Ярослав Железняк.

"Парламент проголосував загалом №10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та кодексу про адміністративне правопорушення за порушення мобілізації. "За" – 256", - заявив він.

За словами нардепа, комітет вніс до законопроєкту всі зміни, які й обіцяв. Железняк зазначив, що було прибрано багато негативних норм.

Зазначимо, що новий закон набуде чинності наступного дня після того, як його підпише президент. Після цього штрафи для порушників зростуть у кілька разів і будуть поділені на три режими: перше порушення, повторне та порушення під час воєнного стану.

За порушення правил військового обліку українці платитимуть у мирний час від 3400 до 5100 гривень, тоді як раніше розмір штрафу складав 510-850 гривень. Повторне порушення або порушення у воєнний час коштуватиме ухилянтам у суму від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Новий закон передбачає штрафи за відмову від повістки, неявку до військкомату або несвоєчасне оновлення даних у мирний час у розмірі 5100-8500 гривень для звичайних громадян та 17-34 тисячі гривень для юридичних та посадових осіб. Щодо воєнного часу, то розмір грошового покарання зростає до 17-25,5 тисячі гривень для громадян та 34-59 тисяч гривень для юридичних та посадових осіб.

Важливо знати, що положення зі статей 210 та 210-1 не будуть застосовуватися у випадку, якщо ТЦК можуть отримати дані про військовозобов'язаного з електронних державних реєстрів.

Нагадаємо, раніше член комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності заявив, що новий закон дозволить штрафувати практично всіх громадян призовного віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ