Today.ua

Що чекає на українців, які не оновили дані в ТЦК: роз'яснення адвоката

Новий закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня. Якщо за два місяці українець не оновить дані у ТЦК та СП для нього настануть наслідки, про які розповів адвокат Микола Максимов.

Він повідомив, що українці призовного віку, які ще не оновили свої військово-облікові дані після початку війни, матимуть 60 днів, щоб зробити це. Якщо громадянин так і не прийшов до Територіального центру комплектування, то ця структура звернеться до поліції, щоб оголосити його у розшук.

Саме на поліцію, а не на ТЦК буде покладено функцію розшуку ухилянтів через два місяці після набуття чинності закону про мобілізацію.

"Якщо ТЦК звертається до поліції з метою доправлення розшукуваної особи до ТЦК, то відбувається адміністративне затримання. До людини можуть бути застосовані примусові заходи, передбачені кодексом про адміністративні правопорушення. Тобто таку людину доставляють до ТЦК", – зазначив Микола Максимов.

Якщо правоохоронці так і не зможуть знайти призовника, вони повідомлять про це до ТЦК після чого буде спрямоване звернення до суду.

Орган юстиції може ухвалити рішення про накладення штрафу на порушника закону аж до 25 тисяч гривень. Також суд може заборонити йому користування транспортним засобом.

Якщо ж штраф не буде сплачено, далі набуває чинності стандартна процедура залучення виконавчої служби. Вона може накласти арешт на майно ухилянта або навіть вимагати від банку заблокувати його карткові рахунки.

Нагадаємо, оновити свої військово-облікові дані можна буде також у режимі онлайн. Для цього Міністерство оборони розробляє так званий електронний кабінет призовника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ