Today.ua

ЗСУ отримають нові ЗРК Skynex, які збиватимуть ракети

Німецький концерн Rheinmetall найближчим часом передасть Україні нову партію зенітно-ракетних комплексів Skynex. Про це повідомило польське видання Defence24.

Скільки Україна отримає комплексів Skynex, не уточнюється. Стверджується, що їх передадуть уже найближчим часом.

Слід відзначити, що Skynex вже є на озброєнні Збройних сил України. У квітні 2023 року український прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ці системи ППО перебувають на бойовому чергуванні та захищають українське небо.

Що це за ЗРК Skynex? Які його основні тактико-технічні показники? Навіщо він призначений?

Skynex - це найновіший німецький зенітно-ракетний комплекс малої дальності, який розробив концерн Rheinmetall. Вперше цю систему ППО показали у 2016 році на міжнародній виставці Eurosatory у Парижі. Завданням цього комплексу є знищення повітряних цілей на дистанції до 4 км.

Skynex може бути стаціонарним та пересувним. Пересувний комплекс встановлюється на військові вантажівки різних виробників (шестиколісні або восьмиколісні). У задній частині шасі вантажівки встановлено автоматичну гармату Oerlikon Mk3 калібру 35 мм. В комплекс також входить система бойового управління з оптико-електронною головкою Skymaster та тривимірною станцією радіолокації X-TAR3D.

Радіолокаційна станція виявляє повітряні цілі на відстані від 25 до 55 км, залежно від типу повітряної цілі. Завдяки цьому Skynex може ефективно боротися з повітряними цілями на дистанції до 4 км, у тому числі з безпілотниками та крилатими ракетами.

Швидкострільність гармати становить 1050 пострілів за хвилину. Існує кілька типів снарядів. Наприклад, є снаряди Ahead із програмованим вибухом. Програмування відбувається за частки мікросекунди за допомогою індуктивної котушки у дульному гальмі. У такого снаряда 152 ударні елементи. Вони утворюють хмару ураження, що збільшує ймовірність знищення повітряної цілі.

У Skynex можна інтегрувати радари різних виробників. Це модульний зенітно-ракетний комплекс. До нього можна інтегрувати, наприклад, системи Skyshield та Skyguard.

Які саме комплекси Skynex – пересувні чи стаціонарні – отримає Україна – не уточнюється. Звичайно, мобільні комплекси кращі, адже це підвищує можливості для їх застосування. Але у будь-якому разі такі комплекси допоможуть посилити українське ППО, зроблять його більш ешелонованим.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна отримала нову партію мобільних розвідувальних комплексів SurveilSPIRE.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ