Today.ua

Пенсіонерам надали 100% знижки на оплату комуналки: хто має право на таку пільгу

В Україні частини пенсіонерів дозволили не сплачувати за комуналку. У ПФУ окреслили коло осіб, які мають право на знижку 100% на послуги ЖКГ. Йдеться про п'ять категорій громадян.

Не оплачувати комунальні послуги можуть пенсіонери, які обіймали певні посади. Це люди, які мешкають у сільській місцевості. Їх дозволено безкоштовно користуватися комунальними послугами, а також отримувати скраплений газ та тверде пічне паливо.

Хто має право на 100% знижки на комуналку

Пільги у межах встановлених норм передбачені для колишніх:

При цьому скористатися "бонусом" від держави можуть лише самі пенсіонери. Знижка не поширюється на членів їхніх сімей – вони сплачують повну вартість послуг.

Умови отримання пільги

100% знижки на комунальні послуги доступно, якщо середньомісячний дохід сім'ї за шість попередніх місяців не перевищує встановленої величини доходу. Розрахунок проводиться на одну особу. Розмір податкової соціальної пільги з 1 січня 2024 року становить 4240 грн. Нагадаємо, що у 2023 році сума дорівнювала 3760 грн. Пільга надається протягом 12 місяців з місяця для отримання такого права.

Щоб оформити своє право на знижку, потрібно підготувати документи – використовуються записи у трудовій книжці, довідки, що підтверджує інформацію про роботу громадянина на окремих посадах у сільській місцевості. Інформацію про пільговиків внесуть до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, яким надано відповідне право.

Пенсіонерам також потрібно документально підтвердити своє проживання у сільській місцевості та подати заяву про надання пільг на оплату ЖКП, купівлю зрідженого газу чи твердого палива.

Звернутися до Пенсійного фонду можна наступними способами:

Раніше повідомлялося, як за останній рік подорожчала комуналка.

Також стало відомо, чиї пенсії у березні зростуть на 1000 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ