В Україні вирішили переглянути мінімальні ціни на алкоголь. У Мінекономіки заявили, що зараз вони не відповідають реальним витратам на виробництво та продаж на ринку.
У прес-службі Міністерства економіки України повідомили, що мінімальна вартість спиртних напоїв не переглядалася з 2017 року. Тоді підвищили ставки акцизного податку на більшість алкогольних напоїв. Змінилися й інші складові ціни. Держава недоотримує податки, а покупцям масово пропонують фальсифікат.
Уряд прийняв постанову, згідно з якою у державі різко подорожчають окремі види алкогольних напоїв. Йдеться як про мінімальні роздрібні, так і про оптово-відпускні ціни на продукцію.
"Щоб захистити споживачів від контрафактної та сурогатної продукції та знизити частку тіньової економіки, Кабінет Міністрів підвищив мінімальні ціни на алкоголь. Зокрема, роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби збільшити на 14,0-19,41%; віскі, ром та джин – на 6,5-6,6%; коньяк (бренді) – на 12,3-29,1%; вина з додаванням спирту, ігристі – на 7,1-13,3%", - зазначили у Мінекономіки.
Популярні зараз
Названо тарифи на газ в Україні з 1 грудня
В Україні різко зросла кількість захворювань на ВІЛ та сифіліс
Мінекономрозвитку отримало численні звернення від учасників ринку, які заявили, що мінімальні ціни не покривають їхні операційні витрати. На думку асоціацій виробників алкогольної продукції, послаблюється конкуренція з боку легальних виробників, а частина несумлінних виробників збільшується. Справа у тому, що компанії скорочують свої операційні витрати шляхом купівлі неврахованого спирту, ухиляються від сплати податків і використовують сурогатні речовини для виготовлення контрафактної продукції.
У липні Мінекономіки повідомили, що мають намір переглянути мінімальні ціни на алкогольні напої в Україні. За проектом постанови, після перегляду вартості продукції 0,5 л найдешевшої горілки продаватимуть по 101 грн.
Минулого місяця пропонували наступне зростання мінімальних цін на товар:
- горілка та лікеро-горілчані напої – на 13%;
- бренді та коньяк - на 11-12%;
- вина – на 62%;
- шампанське та ігристі вина – на 28%;
- віскі, ром та джин – на 25%;
- сидр та деякі продукти бродіння – на 61-71%.
Раніше було названо найшкідливіший алкогольний напій, який краще не вживати.