Today.ua

Греція остаточно відмовила у передачі систем Patriot Україні: названо причину

Греція ухвалила остаточне рішення щодо систем ППО, які в неї просила Україна. Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс офіційно заявив, що озброєння територію країни не покинуть.

Після кількох масованих ракетних атак на Україну Київ та його західні союзники почали шукати вільні комплекси ППО для їхньої якнайшвидшої передачі Силам оборони нашої країни. Грецькі ЗМІ повідомляли, що США переконують місцевий уряд передати систему Patriot Україні.

В обмін на це Афіни нібито вимагали від Вашингтона грошової компенсації та гарантії безпеки в турецькому питанні. Нагадаємо, між Грецією та Туреччиною є давні територіальні суперечки, які неодноразово призводили до збройних конфліктів.

Повідомлялося, що сторони дійшли компромісу, але виявилося, що це не так.

Сьогодні прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс офіційно заявив, що ані система Patriot, ані навіть радянські комплекси С-300 в Україну не будуть поставлені.

"Греція підтримувала Україну різними способами, оборонними матеріалами. Однак ми з самого початку заявляли, що не можемо позбутися систем озброєнь, які мають вирішальне значення для наших можливостей стримування", - заявив глава уряду Греції.

Натомість він пообіцяв підтримати ЗСУ різним обладнанням.

Кіріакос Міцотакіс на особистому досвіді переконався, як сьогодні потрібні нашій країні сучасні комплекси ППО. Нагадаємо, 6 березня він зустрічався із президентом України Володимиром Зеленським в Одесі. Цього дня росіяни вкотре обстріляли місто ракетами, одна з яких вибухнула за кількасот метрів від кортежу лідерів двох країн.

Однак, як ми бачимо, навіть цей досвід не зумів переконати грецького прем'єра передати оборонні озброєння Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ