Today.ua

Нацбанк повідомив, що буде з тарифами, цінами та зарплатами в Україні найближчим часом

В Україні найближчим часом очікується подорожчання комунальних послуг. Також прогнозується підвищення цін та заробітних плат. Про це повідомили у Нацбанку.

Прогноз НБУ щодо тарифів

У пресслужбі НБУ зазначили, що на громадян очікує подорожчання комуналки, причому тариф на електроенергію зросте швидше, ніж інші.

В Інфляційному звіті за квітень зазначено, що в Україні буде проведено поетапне наведення тарифів на послуги ЖКГ. У найближчі кілька років вони мають досягти економічно обґрунтованого рівня. Подорожчання світла населення призведе до збільшення потреби у субсидіях.

У парламентському Комітеті з питань енергетики та ЖКП побоюються критичної ситуації у зимовий період – через російські обстріли. Вихід побачили у підвищенні тарифів на світ, щоб відремонтувати обладнання. Аналітики вважають, що влітку можуть зпровадити відключення.

Прогноз НБУ щодо цін

Нацбанк покращив прогноз зростання споживчих цін в Україні до 8,2% у 2024 році. У січні регулятор прогнозував інфляцію на рівні 8,6%.

Глава НБУ Андрій Пишний зазначив помірне посилення інфляційного тиску в поточному році – з урахуванням вичерпання великих торішніх урожаїв, відновлення споживання та збільшення видатків бізнесу. У березні 2024 року інфляція в Україні впала нижче за прогноз НБУ. Там заявили, що відхилення від прогнозу забезпечила малопередбачувані компоненти, зокрема ціни на продукти харчування.

Прогноз НБУ щодо зарплат

Конкуренція за трудові ресурси підживлюватиме тиск для зростання зарплат в Україні. Реальна заробітна плата з урахуванням інфляції перевищить довоєнний рівень у 2025 році. Підприємства змушені підвищувати оклади, тому що на ринку відчувається дефіцит фахівців.

У 2023 році зарплати швидко зростали – як у вакансіях, так і в резюме. У 2024-му тенденція зберегтися. На підвищенні заробітних плат позначилося зростання "мінімалки" - на 13% з січня (7100 грн) до квітня (8000 грн).

"М'яка фіскальна політика разом із подальшим підвищенням реальних заробітних плат у приватному секторі зумовлюватиме зростання приватного споживання темпами 5-9% на рік. Споживчий попит підживлюватиметься збільшенням зайнятості та поверненням мігрантів до країни", - зазначили в центробанку.

У 2024 році очікується зростання на 14,8% номінальної зарплати та на 8,1% - реальної. У 2025 році – на 14,2% та 6,5%, а у 2026 році – на 8,6% та 3% відповідно.

Раніше у Нацбанку заявили, що в Україні очікуються звільнення, а також підвищення заробітних плат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ