Today.ua

Гречка в Україні обвалилася до мінімуму за півтора роки: скільки коштує популярна крупа у супермаркетах

Гречка в Україні знизилася в ціні до небувалого рівня. Аграрії зібрали врожаю більше, ніж потрібно для внутрішніх потреб. Експорт у свою чергу у воєнний час впав, і щоб наростити його потрібен час.

Член комітету Верховної Ради України з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук розповів, що ціна на гречку впала до межі банкрутства, і аграрії цим стурбовані.

Багато хто з них уже не хоче вирощувати гречку наступного року, адже зараз зазнає збитків. Вони сподіваються хоча б вийти в нуль, не кажучи вже про прибуток. У сховищах є місце, щоб гречка поки що знаходилася там. Проте тримати запаси до весни буде збитково.

Станом на 25 жовтня, кілограм неочищеної гречки сільгосппідприємствам пропонують по 8 грн при собівартості продукту 15-16 грн за кг. У супермаркетах 800-1000 г гречки коштує в середньому 31 грн. Ще місяць тому кілограм гречки коштував 43 грн.

У довоєнні роки та навіть ще на початку війни на цінах на гречку в Україні добре спекулювали. Хоча гречка не є основним продуктом споживання, але цінники на цю крупу злітали майже до 100 грн/кг, що було абсолютно необґрунтовано.

На сьогоднішній день, якщо ви з тих, хто робить запаси, можете запасатися гречкою без сумнівів. У супермаркеті Varus гречку продають за 29,90 грн за кг, в "Ашані" - за 30,90 грн за кг. Ажіотажу немає, крупи на полицях достатньо від різних виробників.

Раніше повідомлялося, на які ще крупи супермаркети оновили цінники у жовтні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ