Today.ua

Верховна Рада ухвалила закон щодо видачі паспортів за кордоном

Парламент ухвалив закон, який має розв'язувати проблему з видачею паспортів за кордоном. Про це йдеться в пояснювальній записці  до документа.

Народний депутат України Олексій Гончаренко повідомив, що Верховна Рада ухвалила загалом законопроєкт №11017. "За" проголосували 236 парламентарів.

Зазначимо, що в Україні з початку повномасштабної війни діяв експериментальний проєкт для видачі паспортів громадянам, які опинилися за кордоном. Це було пов'язано з тим, що країну залишила велика кількість біженців. Термін дії ініціативи завершувався цього літа, тому парламент вирішив законодавчо закріпити можливість видачі документів українцям за кордоном.

Закон дозволяє одночасне оформлення паспорта громадянина України та закордонного паспорта. У тому числі через його втрату або необхідність обміну. Особи віком від 65 років тепер можуть отримати безстроково діючий біометричний паспорт.

Обмінювати чи відновити у разі втрати чи крадіжки паспорт тепер можна протягом семи робочих днів з моменту подання відповідної заяви. Раніше термін видачі документа складав 10 днів.

За оформлення паспорта законодавчо запроваджується грошовий збір, який піде до бюджету країни. Нагадаємо, видачею паспортів громадянам України за кордоном займається державне підприємство "Документ".

Зазначимо, що Міністерство закордонних справ обмежило чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, видачу паспортів. Це зроблено в рамках нового закону про мобілізацію, попри те, що він набуде чинності лише 18 травня.

МЗС заборонило видачу паспортів та жодних інших документів українським чоловікам віком від 18 до 60 років. В уряді очікують, що вони повернуться до України, оновлять свої дані у ТЦК і після цього оформлять нові документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ