Today.ua

Чи стоять релігійні переконання на заваді мобілізації: роз'яснення Верховного суду

Верховний суд України виступив із роз'ясненнями щодо мобілізації. Вищий орган юстиції повідомив, чи стоять релігійні переконання на заваді мобілізації громадянина.

Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод право сповідувати свою релігію чи переконання не є абсолютною причиною відмовитися від несення військової служби. Таке роз'яснення надав Касаційний кримінальний суд Верховного суду.

Громадянину, якому релігія забороняє брати в руки зброю, військову службу можна замінити альтернативною невійськовою. Однак тільки в тому випадку, якщо він зуміє довести свою щиру релігійність і послідовне дотримання обмежень, що накладаються на нього.

Верховний суд зазначив, що в умовах війни, коли під загрозу поставлене саме існування України, необхідно забезпечити об'єктивну перевірку тверджень військовозобов'язаного щодо наявності у нього відповідних релігійних переконань.

Зазначимо, що Конституція України не регламентує те, яким чином військовозобов'язаний має зробити це.

Верховний суд пояснив, що окрім особистої заяви та підтвердження релігійності людини з боку близьких людей, потрібні додаткові дані, які б свідчили про це.

Факт членства в релігійній організації, яка не допускає носіння та використання зброї, є недостатнім, щоб добровільно відмовитися від несення військової служби, роз'яснив верховний орган української юстиції.

Нагадаємо, що в Україні вже ухвалюються вироки за ухилення від військової служби. На Львівщині суд засудив до трьох років колонії чоловіка, який отримав повістку і не з'явився до ТЦК та СП.

Окрім цього, ухилянтам сьогодні в Україні загрожують штрафи, блокування рахунків, стягнення майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ