Today.ua

Другий Чорнобиль: чи може на ЗАЕС статись аналогічна аварія

З моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції минуло 38 років. Сьогодні росіяни знову загрожують світу ядерною катастрофою, але на значно більшому об'єкті.

Невивчені уроки

За майже чотири десятиліття, які пройшли зі страшного дня 26 квітня 1986 року, про аварію на ЧАЕС сказано, написано та знято стільки, що ми навряд чи зможемо сьогодні щось додати. Достатньо точно хронологію катастрофи вдалося відобразити авторам мінісеріалу "Чорнобиль" від каналу HBO. Він вийшов у 2021 році, і якщо ви ще його не подивилися, то не пошкодуйте часу.

Ми не писатимемо про кількість жертв аварії, тим більше, що це число ніколи не вдасться встановити. Немає сенсу нагадувати, особливо жителям півночі Київської області, які площі зазнали зараження. Природа бере своє, і в цих місцях вже виросли нові дерева, розплодилися звірі та навіть живуть люди, як ми знаємо з книги нобелівського лауреата Світлани Алексієвич.

Але важливо пам'ятати, що це було… І численні смерті, і хвороби, і радіація, рознесена вітром по всьому континенту. Але пам'ятають сьогодні це не всі. Вторгаючись в Україну, армія Росії вела бойові дії у безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС, ризикуючи повторити катастрофу. Її солдати окопувалися в так званому "Рудому лісі", по суті риючи собі могили. Адже рівень радіації в його ґрунті досягає 100 мілірентгенів на годину, що вдвічі вище за допустиму для людини норму.

Чи знають вони про Чорнобильську аварію 1986 року? Знають, напевно, але все одно роблять все це. Нашим військовим вдалося вигнати окупантів із Київської області та повернути контроль над станцією. Але, на жаль, це не єдиний ядерний об'єкт, який удалося взяти під контроль російським окупантам.

ЗАЕС – пістолет біля скроні Європи

З моменту окупації станції у березні 2022 року російський диктатор Володимир Путін вміло маніпулював західними політиками, змушуючи їх відмовитися від постачання сучасної зброї в Україну. Через анонімні телеграм-канали та навіть іноземну пресу в критичні моменти робилися "вкиди" про те, що росіяни можуть влаштувати на ЗАЕС аварію, наслідки якої будуть згубними для всього континенту.

В інформаційній кампанії брали участь навіть перші особи країни-агресора. 23 жовтня 2022 року міністр оборони РФ Сергій Шойгу особисто обдзвонив своїх колег із Туреччини, Франції, Великобританії та США, щоб повідомити їм, що Україна готує провокацію з використанням "брудної бомби". Це сталося в той момент, коли українські війська впритул підійшли до Херсона та готувалися звільнити місто.

Сигнал на Заході зчитали правильно: ядерну провокацію готує Росія, якщо нашим захисникам вдасться звільнити Херсон.

На щастя, це виявилося черговим блефом, після якого наші союзники почали набагато скептичніше ставитися до подібних погроз від Кремля.

Але це зовсім не означає, що загрозу для ЗАЕС знято. Є багато чинників, які можуть спричинити несанкціоновану російським керівництвом катастрофу на атомній станції. Нагадаємо, вона є найбільшою на континенті!

Людський фактор чи мавпи з гранатами

Захід неодноразово вражала ступінь компетентності російських військових, вірніше її повна відсутність. І сьогодні Запорізька атомна станція знаходиться під повним їхнім контролем. У травні минулого року фахівці МАГАТЕ, які перебувають на станції, з жахом повідомляли, що росіяни влаштували у виробничих приміщеннях атомної станції склади з військовою технікою, зброєю та вибухівкою.

Цілком очевидно, що українські військові по ЗАЕС бити ніколи не стануть, але чи можна виключати, що не відбудеться детонація снаряда, який переноситимуть окупанти, що будуть напідпитку? Нагадаємо, у листопаді 2022 року росіяни прямо обстрілювали Запорізьку атомну станцію, яку самі й контролювали. Про це повідомляв голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

"Вчора і сьогодні вранці ми отримували вкрай тривожні новини від нашої команди. На майданчику цієї найбільшої атомної електростанції відбулися вибухи, що абсолютно неприпустимо. Хоч би хто стояв за цим, це необхідно негайно зупинити. Повторю те, що вже неодноразово говорив: ви граєте з вогнем!", - повідомив тоді Гроссі.

Сам факт того, що така армія контролює цей об'єкт, є колосальною загрозою нової атомної катастрофи.

Про наслідки не думають

Відступаючи із правого берега Херсонської області, росіяни влаштували підрив Каховської ГЕС. Після цього рівень однойменного водосховища знизився з 16 до 9 метрів. Нагадаємо, саме на його березі стоїть ЗАЕС і саме водами цього водоймища живиться ставок-охолоджувач, необхідний для нормальної роботи ядерних реакторів.

Рівень води в технічному ставку вдається підтримувати, але сам факт безвідповідального з погляду атомної безпеки підриву гідротехнічної споруди змушує задуматися про компетентність тих, хто контролює станцію.

Новий 37-й

Навіть на найбільшому атомному об'єкті Європи росіяни продовжують діяти так, як звикли діяти у своїх поліцейських дільницях, бойових підрозділах, не кажучи вже про окуповані українські міста. Катуваннями та погрозами вони змушували наших атомників продовжувати працювати на об'єкті, при тому, що у рідній вітчизні кадрів на заміну українських фахівців не знайшлося.

Проблема з персоналом на станції неодноразово викликала побоювання МАГАТЕ. Навіть попри те, що на ЗАЕС знаходяться представники організації, інформації про це їм вдається майже не вдається зібрати. Ймовірно, окупанти обмежують та контролюють будь-які контакти інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії з нашими атомниками. У таких умовах адекватно оцінити ризики для станції навряд чи можна.

Чи можливий другий Чорнобиль?

Як ми бачимо, навіть попри зусилля цивілізованого світу щодо запобігання можливої катастрофи на ЗАЕС, гарантувати, що вона не станеться ніхто не може. Єдиний спосіб цього уникнути – передати контроль над станцією Україні, до чого неодноразово закликав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі та українська влада.

Але Путін ніколи на це не піде. Йому дуже зручно тримати ядерний пістолет біля скроні Європи. Навіть якщо він заряджений холостими патронами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ