Today.ua

Банки в Україні продовжують знижувати ставки по депозитам: до чого готуватися вкладникам

Українські банки у жовтні ще більше знизили ставки по депозитам як для фізичних, так і юридичних осіб. Тенденція до зниження ставок продовжується вже кілька місяців. Однак клієнти, які кладуть свої гроші на депозити, все ще залишаються у виграші.

За даними Національного банку України, ставки по депозитам для фізосіб, що залишилися незмінними у вересні, у жовтні знизилися до 11,9% річних, що відповідає показнику травня.

Середня ставка нових оформлених гривневих депозитів для корпоративного сектору у жовтні знизилася третій місяць поспіль — одразу до 10,6% річних, що відповідає рівню початку року.

Ставки за валютними депозитами для фізосіб у жовтні знизилися до 1%, тоді як за депозитами юрособи до 0,5%.

При цьому, незважаючи на зниження ставок, корпоративні клієнти минулого місяця збільшили обсяг вкладів у банках на 15,36 млрд грн або на 1,4% - до 1,13 трильйона гривень, а фізичні особи на 6,83 млрд грн або на 0,7%, трохи більше 1 трильйона гривень.

При цьому депозити населення в гривні зменшилися на 245 млн грн - до 663,6 млрд грн, а у валюті - зросли на 7,07 млрд грн, до еквівалента 342,6 млрд грн.

Вклади юридичних осіб у жовтні зростали у всіх валютах: у гривні на 10,47 млрд грн, до 786,2 млрд грн, у валюті на 4,89 млрд грн, до 345,63 млрд грн. У листопаді очікується, що ставки знижуватимуть ті фінустанови, які не зробили цього минулого місяця.

За даними НБУ, інфляційний прогноз на листопад становить 5,8%. Це значно нижче, ніж очікувалося раніше. Таким чином, листопад може виявитися найбільш сприятливим місяцем для громадян, які вирішать покласти гроші на гривневий депозит. Ставки залишаються досить високими, а чистий прибуток перевищує інфляційний прогноз, зазначають банкіри.

Раніше повідомлялося, що українцям у Європі скасовують соцдопомогу на підставі витягів з українських банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ