Today.ua

Зеленський назвав три ключові питання, які Україна поставить на Саміті миру

У Швейцарії 15 та 16 червня відбудеться Саміт миру, проведення якого ініціювала Україна. Сьогодні президент Володимир Зеленський назвав три ключові пункти повістки.

Президент України дав у Харкові велике інтерв'ю представникам ЗМІ Казахстану, Узбекистану та Киргизстану. Зазначимо, що зустріч із представниками середньоазіатської преси відбулася у зруйнованій ракетним ударом росіян будівлі друкарні у Харкові.

Володимир Зеленський нагадав, що українська формула миру налічує десять пунктів. Але на Саміт миру у Швейцарії вирішено було винести три ключові.

Учасникам зустрічі запропонують до обговорення тему ядерної та енергетичної безпеки. Також йтиметься про продовольчу безпеку в контексті захисту портової інфраструктури та забезпечення вільного судноплавства.

Крім цього, Україна поставить на Саміті миру питання щодо обміну полонених у форматі "всіх на всіх", а також про повернення українських дітей, яких росіяни насильно вивезли з України.

"Якщо ми вийдемо із Саміту з цими трьома кроками, з погодженням у більшості країн цих позицій, це говоритиме, що далі Росія їх не блокуватиме, а ми розроблятимемо з тими чи іншими країнами на технічному рівні вже покроковий, дуже докладний план кожного із цих пунктів", - зазначив президент Володимир Зеленський.

Він додав, що багато країн досі намагаються балансувати між підтримкою України та збереженням добрих відносин з Росією.

Зазначимо, запрошення для участі у Саміті миру Україна надіслала 160 країнам.

Також в інтерв'ю журналістам із Середньої Азії Володимир Зеленський повідомив співвідношення втрат під час оборонних боїв на півночі Харківської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ