Today.ua

З'явилася інформація про створення “спецназу“ для розшуку ухилянтів: роз'яснення поліції

В Україні з’явилася інформація про те, що правоохоронці створять спецназ для розшуку ухилянтів від мобілізації. У поліції роз'яснили ситуацію.

Громадяни бурхливо відреагували на ухвалення закону про посилення мобілізації в Україні. У зв'язку з цим виникло багато чуток, домислів та відвертих інсинуацій. Активно поширюється "новина" про створення у силових структурах спеціального великого підрозділу для пошуку та доставки ухилянтів до військкомату.

Говорять і про те, нібито військовослужбовці звернулися до Офісу президента, щоб їм сприяли у створенні такого підрозділу в Нацполіції. Там справді підтвердили про проведення низки нарад для обговорення допомоги співробітникам територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки.

"Але зауважимо, що поліція не видає повісток. Ми залучені до пошуку ухилянтів, але цим займається не спеціально створений підрозділ. Про нього, до речі, не йдеться", - зазначили правоохоронці.

Силовики додали, що питання активного залучення поліції щодо допомоги ТЦК обговорюватимуть на Ставці верховного головнокомандувача:

"Яким буде рішення – про це буде повідомлено".

Коментар юриста

Адвокат Ростислав Кравець заявив, що у разі реалізації вищезгаданої ініціативи йдеться про тупиковий шлях. Він вважає, що у такий спосіб держава намагається демонструвати наявність репресивного апарату для мобілізації. А це може лише погіршити ситуацію.

"Створити окремий підрозділ - це не покращить мобілізацію та ситуацію з військовим обліком. Вкотре може підняти рівень соціальної напруженості", - цитує правоохоронця ТСН.

На думку юриста, глобальне залучення поліцейських до пошуку ухилянтів нашкодить розкриття інших, більш важких злочинів.

В Офісі президента спростували обговорення створення окремого спецназу щодо пошуку ухилянтів.

Раніше стало відомо, що ухилянтів за кордоном обмежили отримання державних послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ