Today.ua

Європарламент продовжив для України торговельний безвіз та запровадив нові обмеження

У Європейському парламенті сьогодні розглядали питання щодо продовження режиму безмитної торгівлі з Україною. Документ був ухвалений переважною більшістю депутатів.

За продовження так званого торговельного безвізу з Україною виступили 428 депутатів Європарламенту, проти був 131 євродепутат, утрималися від голосування – 44. Таким чином режим безмитної торгівлі з нашою країною продовжено ще на рік – до 5 червня 2025 року.

Проте депутати, як і очікувалося, підтримали поправки до цього документа, на яких наполягали європейські виробники аграрної продукції. Насамперед йдеться про поляків, які з лютого блокують пункти пропуску на кордоні, домагаючись захисту своїх інтересів від влади Європейського Союзу.

Повідомляється, що тепер Єврокомісія зможе обмежувати імпорт українських сільськогосподарських товарів, якщо вони загрожуватимуть розбалансуванням на ринку ЄС.

"Єврокомісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які обмеження, які вважає за потрібне, якщо внаслідок імпорту з України (наприклад, пшениці) виникнуть значні порушення на всьому ринку ЄС або ринках однієї чи кількох держав-членів ЄС", - повідомляється в документі.

До переліку продуктів, імпорт яких може бути обмежений Єврокомісією в односторонньому порядку, крім пшениці увійшли:

У разі, якщо обсяг імпорту цих товарів перевищить середнє значення протягом останніх трьох років, для них  безмитний режим може бути припинено.

Також ухвалений сьогодні документ ініціює переговори між Єврокомісією та Україною щодо запровадження постійної лібералізації торгівлі.

Нагадаємо, польські фермери продовжують блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Часом вони припиняли пропускати не лише вантажні автомобілі, а й пасажирські автобуси. Є ймовірність, що після рішення Європарламенту вони зупинять протести.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ