Today.ua

Європа збільшить обсяг виробництва боєприпасів до 2 млн снарядів на рік

Єврокомісія виділила 500 мільйонів євро, які будуть витрачені на збільшення виробництва снарядів. Очікується, що оборонна промисловість країн Європи вийде на показник 2 млн артилерійських боєприпасів на рік.

У ЄС запущено Робочу програму з інструменту зміцнення європейської оборонної промисловості за допомогою загальних закупівель (EDIRPA), а також четверту щорічну Робочу програму Європейського оборонного фонду (EDF).

Загальний бюджет цих програм становить майже 2 мільярди євро. Сьогодні Єврокомісія виділила 500 млн євро на реалізацію проєктів.

Очікується, що це дозволить країнам Європейського Союзу наростити сумарний обсяг

випуску снарядів до 2 млн одиниць на рік. Щоправда, досягти такого показника в ЄС мають намір лише у кінці 2025 року.

Єврокомісія відібрала 31 проєкт, покликаний допомогти європейській промисловості збільшити виробництво та якість боєприпасів. Вони охоплюють п'ять областей: вибухові речовини, порох, снаряди, ракети, а також сертифікацію випробувань та відновлення.

Проєкти будуть профінансовані на 513 мільйонів євро із бюджетів ЄС та Норвегії.

Нарощуючи власну оборонну міць країни Європи, не забувають і про Україну. Напередодні Євросоюз на 5 млрд євро збільшив військову допомогу нашій країні.

Ці гроші надійдуть до фонду, який компенсує країнам ЄС витрати на постачання озброєнь та боєприпасів ЗСУ.

Також напередодні США оголосили про надання Україні 300 млн доларів військової допомоги. Це гроші, які вдалося заощадити на попередніх постачаннях.

Детальний список номенклатури тримається у секреті, проте джерела в Пентагоні повідомили, що на виділені для ЗСУ кошти, зокрема, закуплять снаряди для артилерії та боєприпаси для ракетних систем HIMARS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ