Today.ua

“Війна - справа молодих“: воєнні експерти закликали знизити призовний вік в Україні

Колишній міністр оборони Британії Бен Воллес закликав знизити призовний вік бійців, тому що на фронті не вистачає молодих людей. Військові експерти оцінили ініціативу переоцінити масштаби мобілізації.

Президент України поки що не підписав закон про зниження призовного віку з 27 до 25 років, який ухвалила Верховна Рада. Аналітики визнають, що в армії справді замало молоді, проте тотальна мобілізація – не варіант.

Військовий експерт Михайло Жирохов вважає, що потрібно не лише захищати державу, а й думати про її майбутнє, яке треба буде будувати після перемоги над російськими окупантами. Якщо відправляти воювати наймолодших чоловіків, у майбутньому можна зіткнутися із демографічною кризою.

"Водночас ми розуміємо, що люди у віці не беруть ті фронтові умови - наступальні дії, життя в окопах, бліндажах. До того ж завжди війна була справою молодих", - наголосив Жирохов.

За словами фахівця, командування має провести розрахунки та зробити висновок про доцільність зниження призовного віку. Він визнав, що це логічне рішення в умовах, що створилися. Однак також треба враховувати, що багато молодих людей не служили в армії. Тому їх треба навчити та підготувати, і не можна відразу відправляти на фронт.

Михайло Жирохов пояснив, що для того, щоб одна людина могла воювати, потрібно, щоб у тилу працювали 11. Він звернув увагу на те, що людей можна набрати, але як їх підготувати, чим озброїти та нагодувати.

"Є певна стеля, яку наша держава просто не потягне", - цитує експерта ВВС.

Нагадаємо, що ВРУ планує підвищити граничний вік для служби у ЗСУ, щоб в армії могли залишатися чоловіки віком від 60 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ