Today.ua

Укренерго став першим оператором у світі з антидроновим захистом на підстанціях

Компанія Укренерго проводить роботу із захисту своїх об'єктів від атак ворожих ударних дронів. Про те, як це відбувається і за чий кошт, розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Напевно, в нашій країні не залишилося людини, якій би не був, хоча б по відео, знайомий звук мотора БпЛА "Шахед". Ці дрони несуть всього 30-40 кілограмів вибухівки, але для знищення або серйозного пошкодження електропідстанції цього більш ніж достатньо.

Володимир Кудрицький повідомив, що перед компанією Укренерго стоїть амбітне завдання захистити від ворожих БпЛА-камікадзе 63 високовольтні об'єкти. Він не без гордості говорить про те, що Укренерго сьогодні є єдиною енергопостачальною компанією у світі, на об'єктах якої комплексно встановлений антидроновий захист.

У цьому українським енергетикам допомагають іноземні партнери України. Глава Укренерго розповів, що через USAID Проєкт енергетичної безпеки було закуплено та поставлено в Україну 230 тисяч погонних метрів сталевих тросів та понад 20 тисяч тонн арматури.

Ці матеріали використовуються для зведення протидронового захисту на підстанціях Укренерго. Сума постачання склала близько 18 млн доларів.

"Наші партнери готові допомогти не тільки із захистом, а й з підготовкою до наступного опалювального сезону. У найближчі роки наша енергосистема потребує щонайменше 2,5 ГВт маневрових генеруючих потужностей і 1 ГВт систем накопичення енергії. І чим швидше ми розпочнемо реалізацію цього завдання, тим більш стійкою буде українська енергосистема перед російськими атаками", – заявив Володимир Кудрицький.

Зазначимо, що у відновленні та зміцненні української енергетики допомагають не лише міжнародні організації, а й окремі країни. Литва повідомила, що передасть Україні обладнання з однієї зі своїх ТЕЦ.

А Великобританія оголосила про виділення 150 млн фунтів стерлінгів, щоб допомогти нашій країні усунути наслідки ворожих ракетних і дронових атак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ