Today.ua

В Україні змінять правила купівлі валюти, - Верховна Рада

Деяких українців зобов'яжуть декларувати купівлю іноземної валюти. Про це стало відомо у Верховній Раді.

В антикорупційному комітеті парламенту підтримали законопроект №9457, у якому вказані зміни правил купівлі валюти. Вони торкнуться депутатів, суддів, чиновників та інших політично значимих осіб. Вказано, що декларувати потрібно не всі купівлі валюти, а лише суми, які перевищуватимуть 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Станом на 2023 рік це 134 тисячі гривень, або 3,5 тисячі доларів.

У записці пояснення вказано, що курси валют відрізняються динамічністю і часто значно змінюються. Таким чином, навіть подвійна конвертація може утворювати додаткові доходи, які сягають мільйонів гривень.

Введення нової норми продиктовано можливістю заробити на обміні валют, яка не буде зазначені у декларації та фактично прихована від держави. Він може стати зручним способом легалізації незаконно придбаних активів.

У документі також зазначено, що декларування угод про купівлю-продаж валюти дозволить добропорядним українцям пояснювати джерело доходів у результаті валютно-обмінних операцій. А недобросовісні особи не зможуть легалізувати свій неправомірний зиск, необґрунтовані активи.

Нагадаємо, що в Україні діє довічний статус PEP. Politically exposed person у перекладі означає політично значущу особу. Це термін із сфери фінансового регулювання. Він позначає фізичну особу, яка грає важливу суспільну роль в країні або на міжнародному рівні. Такі люди до кінця життя проходитимуть фінансовий моніторинг на вимогу Нацбанку.

Раніше повідомлялося, що НБУ змінив правила обміну валюти в банках і запровадив важливу вимогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ