Today.ua

В Україні впали ціни на продукти: що найбільше подешевшало

В Україні у липні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зменшились на 2,1%, у порівнянні з попереднім місяцем. Порівняємо, які продукти найбільше подешевшали за останні місяці.

Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко розповів, що загальне зниження цін на продукти відбулося за рахунок подешевшення овочів (-18,2%), яєць (-4,1%), фруктів (-1,3%), соняшникової олії (-0,8%), макаронних виробів (-0,2%), а також хліба та хлібопродукти (-0,1%). Також в Україні знизилися та стабілізувалися ціни на гречку та молочні продукти.

Водночас у липні та серпні збереглося зростання цін на м'ясо та м'ясопродукти (+1,4% проти червня), рибу та продукти з риби (+0,7%), а також цукор (+1,2%).

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1%, зокрема, на тютюнові вироби — на 1,5%, а на алкогольні напої — на 0,6%.

Експерт зазначив, що перероблені продукти харчування та продукти тваринництва у зв'язку із подорожчанням електроенергії та пального дорожчають, що може вплинути на позитивну тенденцію до падіння споживчих цін уже у серпні.

У Держслужбі статистики відзвітували, що базова інфляція (яка не приймає до уваги ціни на сезонні товари) в липні, у порівнянні з червнем, склала 0,0%, з початку року - 3,2%. Вперше від початку війни показник не мінусовий. Чи залишиться нульова інфляція у серпні, стане відомо зі статистики, отриманої у вересні.

Раніше повідомлялося, що Кабмін підвищив мінімальні ціни на алкоголь в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ