Today.ua

В Україні відновився ринок нерухомості: як змінилися ціни на 1-кімнатні квартири

В Україні відновився ринок нерухомості, який постраждав після початку повномасштабної війни. Змінилися ціни на 1-кімнатні квартири, які користуються максимальним попитом серед покупців.

У 2022 році кількість угод різко впала - до 100,7 тисячі. Проте ситуація змінилася. Наразі вартість квартир у доларовому еквіваленті практично повернулася до довоєнних показників. Максимально подорожчало житло в Ужгороді та Львові – найпопулярніших містах серед переселенців. Люди вже не бояться купувати нерухомість, незважаючи на війну.

У 2023 році кількість угод купівлі-продажу будинків і квартир зросла до 172,6 тисячі. В Україні завдяки державним програмам поновлюється іпотечне кредитування.

Як змінилися ціни на 1-кімнатні квартири

За даними ЛУН, у більшості регіонів вартість квартир зросла. У Львові за "однушку" треба заплатити близько 58,5 тисячі доларів. Рік тому ціна була нижчою на 6,4 тисячі доларів.

В Ужгороді квартира коштуватиме 51,6 тисячі доларів. Місто популярне через відсутність комендантської години та ракетні атаки з боку російських окупантів.

У Києві 1-кімнатне житло подешевшало до 62 тисяч доларів (-2000 доларів за півроку). Квадратний метр у середньому коштує 1,97 тисячі доларів. Найдорожчі об'єкти у Печерському районі столиці – 3,5 тисячі доларів, а найдешевші – у Деснянському – 1,2 тисячі доларів.

У Сумах ріелтори зафіксували найгіршу ситуацію – середня ціна за 1-кімнатну квартиру склала 24,5 тисячі доларів. У Харкові таке житло коштуватиме 25 тисяч доларів. Найнижчі ціни у Миколаєві – у середньому 21 тисяча доларів.

Аналітики порахували, скільки років потрібно збирати кошти на однокімнатну квартиру. У Львові відкладати середню зарплату доведеться 9,8 року, у Києві – 9,4 року, а Миколаєві – 4,2 року.

Раніше повідомлялося про оренду квартир: як змінилися ціни на житло у різних регіонах країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ