Today.ua

В Україні починається масовий перерахунок субсидій: що зміниться

З початку травня в Україні офіційно стартує неопалювальний сезон. У зв'язку з цим проведуть перерахунок субсидій. Багатьом громадянам держдопомогу перерахують автоматично. Проте декому все ж потрібно буде звернутися із заявою та декларацією про доходи.

Про те, хто може розраховувати на автоматичне призначення субсидії, а кому доведеться заново подавати документи, розповіла начальниця відділу контролю за правильністю нарахування житлових субсидій та пільг управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Оксана Гузенко.

З 1 травня буде проведено масовий перерахунок субсидій громадянам на літній період. Більшості їх перерахують автоматично. Проте є кілька категорій, яким потрібно буде звернутися до Пенсійного фонду та подати туди потрібні документи.

Кому доведеться звертатися по субсидію заново

Закон виділяє такі категорії громадян, яким доведеться наново подавати документи:

"Є особи у складі домогосподарства, які не проживають за місцем реєстрації. У цьому випадку до заяви та декларації має додаватися будь-який документ, що підтверджує факт не проживання особи за місцем реєстрації. Це може бути акт-обстеження матеріально-побутових умов, довідка з навчального закладу, проходження військової служби, тривале відрядження, лікування чи інший документ, за яким буде видно, що особа мешкає на іншій території, — зазначила Оксана Гузенко.

Крім того, з 1 травня зможуть звернутися по субсидію громадяни, які орендують житло. Звичайно, договір оренди має бути оформлений офіційно, і його потрібно буде пред'явити при поданні заяви на субсидію.

"В обов'язковому порядку звертаються сім'ї, у складі яких є внутрішньо переміщені особи. У цьому випадку для призначення субсидії на опалювальний період необхідно подати заяву, декларацію та довідку ВПО", - заявила Гузенко.

Якщо заява на субсидію буде подана протягом двох місяців з початку неопалювального сезону, тобто у травні або червні, то громадяни зможуть подати заяву і декларацію та отримати субсидію з початку опалювального сезону, пояснила Оксана Гузенко.

Нагадаємо, з 1 травня також деякі родини можуть втратити субсидію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ