В усьому світі зростає вартість макаронних виробів. Ціни на макарони зростають через дефіцит якісного борошна. Цьогоріч пшениця твердих сортів кепсько вродила.
Через це вартість макаронних виробів стрімко росте в усьому світі, і Україна, на жаль, тут не виняток, пише agroter.
Торік видалось надзвичайно посушливе літо в Канаді та на європейському континенті. Від посухи найбільше постраждали регіони, в яких традиційно вирощують тверді сорти пшениці. Через це там зібрано гірший врожай, ніж зазвичай. Та й якість зібраного зерна зовсім не та, що потрібна для виробництва якісного борошна.
В Італії, яка задає тренди у світовому виробництві макаронів, виробники забили на сполох ще в травні цього року. Там зростання цін на основні харчові продукти вдвічі перевищило рівень інфляції у країні. З'ясувалося, що торішній світовий врожай пшениці твердих сортів виявився найменшим за останні 22 роки. Не дивно, що ціни і на саме зерно, і на борошно з нього різко рвонули вгору.
Через дефіцит якісного зерна італійські виробники макаронів вимушені були звернутись до нових постачальників сировини. Наприклад, вони почали купувати зерно в Туреччині.
На жаль, в Україні ситуація нічим не краща. Через різке скорочення експорту зерна у нас переповнені майже всі зерносховища. Та водночас якісного зерна, з якого можна виготовляти якісне борошно, у нас обмаль. Через це ростуть ціни і на вітчизняні макаронні вироби.
Нагадаємо, поляки кажуть, що виявили в українському зерні багато шкідливих речовин. За їхніми даними, близько третини українського зерна містить у собі шкідливі речовини.