Today.ua

В Україні обвалилися ціни на продукти: чому покупці цього не помітили

В Україні різко знизилися ціни на продукти. Однак більшість споживачів не помітили цієї тенденції – здається, що все лише дорожчає. Стало відомо, чому так відбувається.

Річна інфляція у березні сповільнилася до 3,2% порівняно з 4,3% у лютому. Ціни за перший квартал поточного року зросли лише на 1,2%. Відповідні дані оприлюднила Державна служба статистики.

"Продуктова" інфляція за результатами березня виявилася негативною – їжа подешевшала на 0,1% порівняно з березнем 2023 року. Багато українців не повірять статистичним даним, бо їхній особистий досвід говорить про зворотнє.

Так, хліб за рік подорожчав на 5%, м'ясо та сир – на 8%, вершкове масло – на 13,5%, а молоко – приблизно на 9%. При цьому людям властиво більше помічати негатив, а позитивні зміни вони сприймають наче так має бути.

"Низька інфляція у нас через те, що падають ціни на товари, вироблені в Україні, зокрема продукти харчування", - зазначив засновник інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак.

Потрібно зауважити, що за рік на 17,4% подешевшала олія, більш ніж на 13% - цукор, а яйця стали доступнішими на 35%. Однак і зараз ціни на них залишаються досить високими – за рахунок суттєвого попереднього зростання.

Продукти здебільшого почали дешевшати через блокування українсько-польського кордону, яке розпочалося восени 2023 року. Експорт з України ускладнений, тому на внутрішньому ринку сформувався надлишок пропозиції. Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин уточнив, що виробники змушені знижувати вартість товарів, тому що вони просто не мають іншого виходу.

Ще одна причина сповільнення інфляції – загальний спад економічної активності в Україні. Покупець попит не тільки не збільшується, він навіть знижується.

Нагадаємо, що українські виробники почали безкоштовно роздавати цибулю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ