Today.ua

В Україні будуть добувати більше газу: з'явились три додаткові свердловини

Україна цієї зими забезпечить себе газом самостійно із внутрішніх запасів. Основний видобуток блакитного палива у 2023 році був зосереджений у Полтавській та Харківській областях. У листопаді "Укргазвидобування" запустила в роботу ще три додаткові високодебітні свердловини.

Дві свердловини цілком нові, тоді як третю відновлено з ліквідаційного фонду. Наприклад, одна з нових свердловин є розвідувальною та пробурена на нещодавно відкритому родовищі.

Друга нова свердловина пробурена у родовищі, яке працює вже 50 років і є оцінно-експлуатаційним. Місце для буріння було обрано виходячи з аналізу залишкового потенціалу газоконденсатних покладів.

Третя свердловина була у ліквідаційному фонді 35 років. Для відновлення її роботи було проведено капітальний ремонт, реліквідацію та підготовку до ГРП. Сумарно ці три свердловини постачають 400 тисяч кубометрів газу на добу.

У перший рік повномасштабної війни видобуток газу в Україні знизився до 18,5 млрд кубометрів на рік. До війни річне споживання було на рівні 30 млрд кубів. Мільйони українці стали біженцями, а багато об'єктів промисловості було втрачено або залишено на окупованих територіях. Все це, безумовно, позначилося на обсягах споживання.

За минулий опалювальний сезон Україна спожила приблизно 13–14 млрд кубів газу. Цієї зими в запасі є як мінімум 14 млрд кубів. При ощадливому споживанні цього має вистачити.

Власних запасів газу в України поки що менше, ніж хотілося б, але для власних потреб цього достатньо, зазначають експерти.

Раніше повідомлялося, скільки українці платитимуть за газ у грудні 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ