Today.ua

Українцям почали безкоштовно встановлювати смарт-лічильники на електроенергію: у чому їх перевага

На фоні зростання тарифів на електроенергію питання встановлення смарт-лічильників стало дуже актуальним для багатьох українців. За наявності цього приладу обліку можна суттєво заощаджувати на оплаті комуналки. Зазвичай встановлення такого лічильника в середньому коштує 3000 гривень, але в одній з областей вже почали безкоштовно встановлювати громадянам смарт-лічильники.

Так, на Івано-Франківщині встановлюють споживачам "розумні" лічильники. Це двозонні прилади, які вважають спожиту електроенергію за денним та нічним тарифом. Оскільки з 23:00 до 07:00 вартість світла зменшується вдвічі, то за наявності такого лічильника вигідно використовувати найзатратнішу побутову техніку саме в цей проміжок часу, щоб заощадити на оплаті.

Ще одна важлива перевага таких лічильників – показники автоматично передаються постачальнику послуг. Це дозволяє уникнути неточностей у платіжках та неправильних нарахувань.

Крім того, двозонні смарт-лічильники обладнані дисплеєм з індикацією, що дозволяє виявити порушення роботи лічильника або мережі в цілому.

Загалом по області планується замінити 25 тисяч електролічильників у домогосподарствах споживачів, які обслуговуються АТ "Прикарпаттяобленерго". Програма передбачає заміну лічильників для мешканців Богородчанського, Надвірнянського, Яремчанського, Калуського, Івано-Франківського, Долинського, Рожнятівського, Коломийського та Косівського товариств.

Якщо споживач не потрапив у програму заміни лічильника, але хоче самостійно змінити прилад обліку на двозонний, такий лічильник треба придбати самостійно та сплатити його заміну.

Далі необхідно звернутися до Центру обслуговування клієнтів або особистого кабінету (https://my.oe.if.ua/consumers) подати заявку на встановлення онлайн.

Раніше повідомлялося, що в Україні готують заборону на відключення електроенергії для шести категорій споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ