Today.ua

Українці можуть збільшити пенсію на 54%: роз'яснення від ПФУ

В українців є можливість підвищити свої пенсії на 54%. Йдеться про основний розмір виплати, повідомили у Пенсійному фонді (ПФУ).

Громадяни пенсійного віку можуть самостійно збільшити свої пенсії. Для цього їм потрібно звернутися за оформленням виплат пізніше за встановлений термін. Про це повідомила голова ГУ ПФУ у Донецькій області Наталія Рад у ході брифінгу, присвяченого грошовому забезпеченню українців.

Наголошено, що реалізація права на призначення пенсії за віком передбачена згідно з законом. Однак рішення вийти на заслужений відпочинок слід приймати самостійно. Чимало українців продовжують працювати і не оформлюють пенсію. Якщо українець вирішить стати пенсіонером пізніше, він може підвищити основну суму виплати на 54%.

Вказано, що пенсія за віком призначається з огляду на отриманий страховий стаж станом на день звернення за призначенням пенсії.

При оформленні виплат з відстрочкою основний розмір пенсії зросте так:

Таким чином, якщо вихід на пенсію відстрочити менш ніж на 60 місяців, за кожний рік відстрочки передбачено надбавку до виплати у розмірі 6% (0,5 х 12 місяців). Якщо вийти на пенсію на два роки пізніше, покладено надбавку 12% (0,5 х 24 місяці) тощо. Відстрочка виходу на пенсію на шість років (72 місяці) дозволить підвищити основний розмір пенсії громадянина на 54% (0,75 х 72 місяці).

Наталя Рад підкреслила, що йдеться лише про повні місяці страхового стажу. Якщо офіційно працевлаштований громадянин пропрацював неповний місяць, збільшення основного розміру пенсії за нього не враховуватиметься.

Нагадаємо, що пенсії 65-річним пенсіонерам підвищать у 2024 році двічі: стало відомо, як зміняться суми у січні та квітні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ