Today.ua

Українці можуть достроково вийти на пенсію у 2024 році: у ПФУ назвали умови

В Україні можна достроково вийти на пенсію. Вихід на заслужений відпочинок раніше 60 років доступний окремим категоріям громадян, яким таке право надано за законом. У ПФУ назвали критерії, яким слід відповідати.

У пресслужбі Пенсійного фонду Україні повідомили, що у 2024 році українці можуть стати пенсіонерами у 60-річному віці, якщо накопичили не менше 31 року страхового стажу. Однак багато громадян виходять на відпочинок набагато раніше, тому що на них поширюються особливі умови.

Перелік осіб, яким надано право вийти на пенсію достроково, визначено статтею 115 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Мова йде про наступних осіб:

Право на дострокове оформлення пенсії мають військовослужбовці, правоохоронці, які брали участь у бойових діях або отримали інвалідність через поранення.

Які документи потрібні

Претенденти на дострокову пенсію мають надати:

Нагадаємо, що у 2024 році мінімальна пенсія в Україні зросла з 2093 до 2361 грн. Вже проведено дві індексації пенсій. Масштабне підвищення відбулося у березні, виплати зросли майже у 10 мільйонів осіб.

У квітні пенсії зросли одразу для двох категоріям пенсіонерів. Стало відомо, чому українці не отримають підвищених виплат наступного місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ