Today.ua

Українці масово скаржаться на нові правила купівлі доларів у банках: що потрібно враховувати

Українці масово скаржаться на нові правила купівлі валюти у банках. Стало відомо, які нюанси потрібно враховувати під час обміну доларів.

В Україні кілька місяців тому змінилися правила продажу валюти. Клієнти банків стали частіше помічати, що їм намагаються видати пошкоджені купюри. При цьому НБУ після отримання численних скарг зобов'язав фінансові установи приймати на обмін усі долари, навіть із пошкодженнями.

Нацбанк запевнив, що всі грошові знаки без ознак підробки чи суттєвого пошкодження придатні для будь-яких операцій – продажу та покупки. Немає обмежень щодо року випуску та номіналу банкнот іноземної валюти.

Так, в Україні дозволено видавати та приймати купюри, які мають такі дефекти:

Зазначені купюри можна отримати у касі банку. Якщо клієнт бачить, що йому видали стару валюту, він може відмовитись приймати її. Однак йому не дозволено вибирати ті чи інші банкноти.

Зношені купюри можна обміняти тільки з доплатою. Процедура називається інкасо. Це може бути розірвана готівка, гроші, на яких видалені частини портрета, текстові або цифрові позначення номіналу, пошкоджені захисні стрічки або оптично-змінні елементи.

Банки вимагатимуть заплатити за обмін купюр, у яких:

Нагадаємо, що ПриватБанк змінив правила обміну пошкоджених валют - доларів та євро. Тепер потрібно сплачувати 10% від суми у валюті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ