Today.ua

Українським біженцям у Польщі видадуть грошову допомогу до 38 тис. грн: хто може отримати

Українським біженцям у Польщі видадуть грошову допомогу до 38 тисяч гривень. Таку підтримку можуть розраховувати громадяни однієї категорії. Названо умови для оформлення виплат.

Йдеться про наших співвітчизників, які мають інвалідність, а також зареєстровані та проживають у Польщі. Деталі фінансової допомоги, яка для них передбачена, повідомили в Управлінні соціального страхування у Польщі. Вказано, що виплата варіюється у межах 600-4000 злотих (5729-38 138 грн).

На виплати від держави також можуть претендувати особи, які:

Для отримання допомоги потрібно мати щонайменше 70 балів. Представлено наступну градацію з виплат:

Українці з інвалідністю, які мають від 70 балів, можуть оформити виплати з 2024 року, а їхні опікуни мають право на допомогу за догляд після 31.12.2023. Зазначені бали впливають на розмір виплат, що становитиме від 40 до 220%. Причому розмір підтримки залежить від доходу.

Як оформити допомогу 

Українцям, які мають інвалідність та перебувають у Польщі, мають звернутися до WZON (це комісія оцінки з інвалідності). Їм потрібно надати такі документи.

Після цього слід подати заявку в ZUS в електронній формі:

Слід зазначити, що висновок WZON надається не більше як на сім років.

Раніше у Верховній Раді попередили українців про майбутній дефіцит продуктів та зростання цін на них через блокаду кордону з Польщею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ