Today.ua

Український бізнес попросив президента захистити його від тотальної мобілізації

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) зареєструвала петицію на сайті президента України. Підприємці просять захистити їх від тотальної мобілізації співробітників та дозволити самим визначати цінні для економіки країни кадри.

ЄБА звернулася до глави держави із проханням запровадити економічне бронювання в Україні. Нагадаємо, це механізм, за яким відстрочка від мобілізації надається військовозобов'язаному співробітнику, якщо роботодавець платить за нього в місяць фіксовану суму.

На думку представників українського бізнесу, це дозволить підприємствам самим вирішувати, які працівники є найбільш важливими для його нормального функціонування. Наразі списки громадян, які отримують бронювання від мобілізації, формує Кабінет Міністрів України.

"Економічне бронювання забезпечить стабільне фінансування Збройних Сил України. Громадяни, які не можуть брати безпосередню участь у бойових діях, повинні мати можливість підтримувати армію фінансово. Це може бути реалізовано через фіксовані внески, які здійснюватимуться на регулярній основі. Таким чином, ми забезпечимо постійний притік коштів на потреби оборони", - йдеться у петиції.

За чинних умов постійної мобілізації цінних співробітників бізнес не може планувати своє майбутнє, повідомляє ЄБА. Асоціація звернулася до президента з проханням виступити ініціатором законопроєкту, який би дозволив запровадити економічне бронювання в Україні. Це, на думку бізнесу, дозволить:

За основу Європейська бізнес асоціація пропонує взяти ініціативу народного депутата України Дмитра Наталухи. Нагадаємо, він запропонував дати можливість підприємствам самим визначати критично важливих співробітників та бронювати їх за 20 тисяч гривень на місяць.

Парламентарій зазначив, що механізм, коли відстрочка від армії надається ухвалами Кабміну, морально застарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ