Today.ua

У Мінфіні озвучили план Б на випадок припинення допомоги від США

Київ має запасний варіант на випадок, якщо допомогу Україні у США так і не буде виділено. Замість американців її можуть надати країни "Великої сімки".

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна все ще розраховує на фінансову та військову допомогу, яку обіцяли Сполучені Штати. Йдеться про 61 млрд доларів, за виділення яких ніяк не проголосують у Палаті представників.

Однак у Києві не готові просто сидіти та чекати. Марченко розповів, що як план Б наша країна розглядає звернення до G7 з проханням замістити американську допомогу. Однак глава Мінфіну переконаний, що США не підведуть і гроші виділять.

"Ми отримуємо постійні запевнення уряду США, що кошти Україна отримає. Тому цей варіант є основним", – сказав Сергій Марченко.

Він також зазначив, що звернення з проханням надати допомогу економіці та армії України, крім країн "Великої сімки", планують направити й іншим українським партнерам. Наприклад, державам Північної Європи.

Нагадаємо, до так званого клубу G7 входять найбільш економічно успішні держави: Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція та Японії. Їхній сумарний зовнішній валовий продукт становить понад 46% від світового ВВП, проте 25% припадає на США, які й затримують обіцяну Україні допомогу.

Речник нижньої палати Конгресу США Майк Джонсон протягом місяця не ставить законопроєкт про допомогу Україні на голосування у Палаті представників. Він виступив із пропозицією, замінити безоплатну допомогу кредитом.

Сьогодні в Пентагоні різко розкритикували пропозицію Джонсона, заявивши, що Україна, яка воює, на цей час не здатна брати гроші в борг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ