Today.ua

У Верховній Раді вирішили, що відшкодування сім'ям загиблих українських громадян буде платити РФ

Цивільні особи, які втратили здоров'я внаслідок війни, розв'язаної Росією проти України, зможуть отримати компенсацію за це від РФ. Країна-агресор також буде змушена виплатити компенсацію сім'ям загиблих цивільних українців.

Такий законопроект ухвалений Верховною Радою у першому читанні.

Цим документом передбачено виплати компенсації сім'ям загиблих цивільних осіб, а також громадянам, які втратили здоров'я внаслідок війни, за рахунок репарацій, які має сплатити Росія.

Звісно, що всі ці збитки попередньо слід буде порахувати, аби згодом пред'явити рахунок агресору. Для цього мають намір створити Реєстр постраждалих осіб, в якому будуть зазначені конкретні імена та конкретні збитки, завдані громадянам війною. Причому йдеться саме про збитки, заподіяні війною здоров'ю громадян, а також про збитки від втрати близької людини.

Зокрема законопроектом передбачено, що в разі загибелі або смерті особи внаслідок війни відшкодування буде виплачено членам сім'ї загиблого або його спадкоємцям. Те саме стосується і членів сімей тих осіб, які вважаються зниклими безвісти.

Занотовувати інформацію до Реєстру постраждалих уповноважать Пенсійний фонд України, а розпорядником цього збірного документу буде Мінсоцполітики.

"Основна мета цього законопроекту – забезпечити збір та облік інформації про шкоду, завдану країною-агресором життю і здоровʼю українців. Це дозволить сформувати набори даних, які в майбутньому можуть допомогти довести завдану шкоду при зверненні громадян до Міжнародного компенсаційного механізму за відшкодуванням збитків за рахунок репарацій", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Крім того, цей реєстр дозволить взяти на облік усі видатки державного та місцевих бюджетів на виплати громадянам, потерпілим внаслідок війни.

Українці, які втратили рідних або здоров'я внаслідок війни, зможуть подавати індивідуальні позови щодо виплати відшкодування або делегувати ці повноваження українському уряду. Водночас, якщо вони встигнуть отримати відшкодування від української влади, то претендувати на виплати від РФ вони вже не матимуть змоги. У такому разі вони втрачають право на виплату з репарацій, а натомість це право передається державі Україна.

Нагадаємо, українці дали відповідь на запитання, що вони мають намір робити, якщо війна в Україні затягнеться.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ