Today.ua

У НКРЕКП попередили про підвищення тарифу на електроенергію: “Зміни будуть важкими“

Голова Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Валерій Тарасюк попередив споживачів про можливе підвищення тарифу на електроенергію. Це обумовлено прогнозованими змінами у забезпеченні населення електроенергією (ПСО), для якого до 1 травня різницю в тарифах та ринковій ціні покривають ПрАТ "Укргідроенерго" та НАЕК "Енергоатом".

За словами голови НКРЕКП, ПСО або продовжать у нинішньому варіанті, або будуть введені зміни. Причому вони стануть доволі відчутними – і до цього потрібно бути готовими:

"Якщо зміни, можливо, вони будуть важкими, але точно зваженими. Конкретніше можна буде сказати пізніше".

За словами Тарасюка, зараз у всіх енергокомпаній є складна ситуація. Це пов'язано з руйнуваннями, спричиненими масованими ракетними обстрілами з боку російських окупантів. Топменеджер наголосив, що наразі труднощі спостерігаються у всій енергетичній системі України. Він наголосив, що не знає жодної компанії, якій зараз було б легко працювати.

Як відомо, що 22 березня рашисти завдали серйозного удару по ДніпроГЕС. Голова оператора ГЕС "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявив, що виконання компанією ПСО щодо споживачів опинилося під загрозою. Причина в тому, що вона втратила близько 1000 МВт потужності.

Нагадаємо, що ПСО – це покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії. За чинною схемою, Укргідроенерго та Енергоатом компенсують постачальникам електроенергії різницю між тарифом для населення та ринковою вартістю ресурсу з коштів від діяльності на ринку.

З 1 червня 2023 року побутові споживачі платять по 2,64 грн/кВт-годину, тоді як реальна вартість комунальної послуги у кілька разів вища.

Нагадаємо, що тариф на водопостачання в Україні незабаром може зрости на 60%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ