Today.ua

Ціни на квартири в Польщі побили історичний рекорд: скільки коштує квадратний метр у великих містах

Цього літа у великих містах Польщі зафіксовані рекордні ціни на житло. Скільки коштує квадратний метр житла у Варшаві, Катовіце, Вроцлаві та Кракові, повідомляє tvn24.pl.

У липні 2023 року ціни на житло у Вроцлаві вперше перевищили планку в 11 тисяч злотих (97 900 грн) за квадратний метр. За словами місцевих експертів з нерухомості, у липні польський ринок нерухомості пережив бум, схожий на той, який був в "епоху наднизьких процентних ставок".

У Катовіце, Кракові та Сосновці цінники на житло у липні були на 13% вищими, ніж у грудні 2022 року. У Варшаві квартири додали у вартості до 10%.

Найвищі середні ціни на житло у Польщі були зафіксовані у таких польських містах:

У деяких містах Польщі ціни на квартири в липні були дешевшими, ніж у червні: у Гданську (-4%), Гдині (-1,5%), Бидгощі (-1%), Щецині (-1%) та Жешуві (- 0,8%).

Попит на квартири серед покупців виріс багато в чому завдяки урядовій програмі Secure Credit 2%. Протягом місяця було подано понад 18 тисяч заявок на кредит, більшість із них – на купівлю квартири. Доступне кредитування дозволило молоді придбати житло. Тому, незважаючи на високі ціни, попит на квадратні метри також зріс.

Експерти прогнозують, що такими темпами до кінця року зростання цін на польському ринку нерухомості може становити ще 10%. Невідомо, скільки ще людей скористається пільговим кредитуванням. Також на формування цін на житло в Польщі вплинуть демографія та імміграція. Ціни зростуть там, де є попит на житло, а в регіонах, звідки виїжджають люди, буде багато вільної нерухомості за нижчими цінами.

Раніше повідомлялося, що в Польщі злетіли ціни на оренду квартир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ