Today.ua

Стефанишина прокоментувала примусове повернення чоловіків з Європи

Україна не має наміру примусово повертати чоловіків призовного віку на батьківщину. Така заява зроблена на урядовому рівні.

Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина прокоментувала інформацію про те, що держава має намір домагатися примусового повернення чоловіків на батьківщину. Йдеться про громадян призовного віку.

Нагадаємо, в Україні за новим законом про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня, будуть призивати чоловіків віком від 25 до 60 років.

"Обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти", – заявила Ольга Стефанишина.

Вона зазначила, що оновлення військово-облікових даних у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки не означає неодмінне відправлення на фронт. Країні це потрібно, щоби розуміти свій мобілізаційний потенціал, сказала Стефанишина.

"Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації - облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення", – уточнила віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Нагадаємо, МЗС України заборонило консульствам видавати українцям чоловічої статі призовного віку паспорти та інші документи. Їм запропонували приїхати за ними в Україну та заразом оновити військово-облікові дані у ТЦК.

Депутати оборонного комітету Верховної Ради назвали це незаконним, оскільки закон про мобілізацію набуде чинності лише 18 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ