Today.ua

Соцопитування: що українці збираються робити, якщо війна затягнеться

В Україні проведено соцопитування, яке намагалося з'ясувати плани українців на випадок, якщо бойові дії затягнуться. Думки наших співгромадян розділилися.

Дослідження провели фонд "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова. Вони питали, що планує робити респондент, якщо перебіг війни загостриться або вона затягнеться.

7% опитаних українців виявили готовність приєднатися до Сил оборони через мобілізацію, ще 9% візьмуть до рук зброю, якщо ворог підійде до їхнього населеного пункту.

Більшість опитаних, а саме 35%, розповіли, що зосереджені на роботі, і при можливості намагаються фінансово допомагати нашим захисникам. Майже чверть респондентів заявили, що просто намагаються вижити, а ще 5% мають намір залишити Україну, якщо буде така можливість.

Повідомляється, що опитування проводилося протягом тижня наприкінці березня. Соціологам вдалося опитати 2020 українців. Усі респонденти мешкають на території, яку контролює уряд України.

За даними фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, похибка вибірки становить не більше 2,3%.

Зазначимо, що у наших співгромадян також запитували про можливі терміни завершення війни з Росією. 2023 року 50% респондентів впевнено відповідали, що бойові дії припиняться до кінця року. Нині таких виявилося лише 22%.

Нагадаємо, Група Рейтинг та інститут досліджень громадської думки Gallup International нещодавно опублікували результати свого дослідження, яке вони проводили в 41 країні світу. Соціологи намагалися встановити відсоток громадян, котрі готові захищати свою державу у разі іноземної агресії.

Про результати цього дослідження в Україні ми писали у нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ