Today.ua

Соціальне дослідження: скільки українців готові захищати країну

У різних країнах світу було проведено соціологічне дослідження, яке намагалося з'ясувати відсоток громадян, які готові захищати свою країну зі зброєю в руках. Україна опинилася трохи вище середини списку.

Соцопитування у 41 країні світу проводили Група Рейтинг та інститут досліджень громадської думки Gallup International. У кожній державі їм вдалося поспілкуватися із тисячею людей.

Попри те, що Україна сьогодні є однією з небагатьох країн світу, фізичне виживання якої опинилося під загрозою, з учасників опитування лише 62% заявили, що готові піти на війну. Не готові взяти до рук зброю 33% респондентів, решта 5% однозначно відповісти не змогли.

Найбільш войовничими є вірмени. Хоч питання про Нагірний Карабах здається остаточно вирішене, 96% учасників соціологічного дослідження заявили, що готові захищати батьківщину у разі військової агресії сусідів.

Приблизно також налаштовані мешканці Саудівської Аравії, де позитивно відповіли на запитання 94% респондентів.

Країни Кавказу та Середньої Азії взагалі виявилися найвойовничішими. Азербайджан, Грузія, Афганістан, Індія та Пакистан також знаходяться на верхніх рядках складеного рейтингу.

Дослідники зазначають, що у Східній та Центральній Європі також досить висока рішучість громадян взяти до рук зброю, якщо цього вимагатиме міжнародна ситуація. А ось у південноєвропейських державах проміняти улюблену сієсту на участь у війні небагато хто готовий.

Цікаво, що наймиролюбнішою виявилася неймовірно войовнича на початку минулого століття Японія. Дух мілітаризму з нащадків самураїв, схоже, вивітрився остаточно.

Зазначимо, що інститут Ipsos проводив опитування у Франції. Громадян питали, чи готові вони поїхати воювати на боці України, якби це знадобилося для захисту їхньої власної країни. Половина респондентів відповіла ствердно.

Нагадаємо, президент Франції Емманюель Макрон неодноразово заявляв, що розглядає можливість відправлення військових до України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ